Divatpszichológia #0138

A London College of Fashion végzettségű Judith Ahumba-Wellenstein, Susan Jean és Park Lunchiu létrehozták a Hajinsky online magazint, amely a divat pszichológiájával foglalkozik. A bejegyzés címét Hajo Adams és Adam Galinsky pszichológusok nevéből állították össze, akik a ruházat és az emberi érzelmek kapcsolatáról beszéltek. A magazin alapítói a The Cut magazinnak adott interjúban beszéltek a divatdiákpszichológia sajátosságairól.

A divatpszichológiai kutatásokról. „Maga a „pszichológia” szó ijesztően hangozhat, de a divatpszichológia nem az alapján olvassa el az embert, hogy mit visel. A legszörnyűbb titkokat sem fedi fel, és nem építi be a ruhákba. Ez a tudomány inkább a ruházathoz való viszonyunkat és azt vizsgálja, hogyan értjük azt. ”

A folyóirat céljairól. „A Hajinskyt akkor hoztuk létre, amikor rájöttünk, hogy az emberek még mindig nehezen értik meg, mi az a divatpszichológia és mit kínál. Nem számítunk arra, hogy minden választ egyszerre kapunk, de reméljük, hogy a magazin a párbeszéd platformjává válik. ”

A divat céljáról. „A valóság az, hogy a divat mindennapi életünk részévé vált. A politikához kapcsolódik, és társadalmi változáshoz vezethet. A divat az egymáshoz fűződő kapcsolatainkra, viselkedésünkre is hatással van, az önazonosítást segítve javíthatja életünket.

Tanulmányok kimutatták, hogy a formális öltözék pozitív hatással van az ember absztrakt gondolkodására, amely olyan tevékenységekhez kapcsolódik, mint például a pénzmegtakarítás. Ráadásul a tudomány kimutatta, hogy a márkák hogyan javíthatják a társadalmat azáltal, hogy befogadóvá teszik a ruházatot. Például a fogyatékkal élők gyakran viselnek tréningruhát a kényelem kedvéért, és ezért kettős diszkriminációval kell szembenézniük – egyrészt testi jellemzőik, másrészt ruházatuk miatt. Azok a márkák, amelyek ezt figyelembe veszik, alapjaiban változtathatják meg az ember életét.”

A divat pszichológiájával kapcsolatos mítoszokról. „A legelterjedtebb tévhit az, hogy a pszichológusok képesek olvasni a gondolatokban, és következtetéseket levonni az emberről a ruházata alapján. Jó lenne ilyen szuperképességekkel rendelkezni, de mi inkább azzal foglalkozunk, hogyan gazdagítsuk az ember divatélményét.”